keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Vain tavallinen tuntiratsastaja?

....jatkaakko vai eikö jatkaa? Siinäpä pulma.

Kevätkausi lähenee loppuaan ja pitäisi pian päättää, aikooko jatkaa ensi kaudella tunneilla. Tätä olen nyt pähkäillyt maaliskuusta asti. Moni kaveri on lopettamassa, kuka mistäkin syystä. Itseni kohdalla tuntiratsastajana olemisessa on niin hyviä kuin huonojakin puolia. Omalta osaltani jätän rahasta puhumisen väliin, sillä sitä mulla ei edes ole, että siitä voisi puhua. Sen verran voin sanoa, että olen laskeskellut, että vuokraaminen tulisi mulle halvemmaksi. Hyvät puolet?

+ Lähes joka tunnilla pääsee erilaisella, erikokoisella ja erityyppisellä hevosella, jolloin oppii myös ratsastamaan erilaisilla hevosilla.
+ Tunteja on kerran viikossa; 20 keväällä ja 20 syksyllä. Pääset tasaisesti kehittymään omassa ryhmässä, ihmisten kanssa, jotka ovat samantasoisia. Meidän tämän hetkinen ryhmä on enemmänkin kaveriporukka, joiden kanssa on kiva päästä juttelemaan aina ennen tuntia, ja jotka uskaltavat esim. maastossakin ottaa vähän reippaampia pätkiä! :)
+ Tunti on aina valvovan silmän alaisuudessa, eli mukana on aina opettaja. Näin saa kokoajan opetusta ja vinkkejä ja on helpompi korjata virheitä. 


Entäs sitten ne huonot puolet?

- Tunneilla käyminen on todella kallista pääkaupunkiseudulla. Puniksessa kausi on yksi pk-seudun halvimmista. (Yksi niistä syistä, miksi alunperin aloitin siellä.)
- Et aina välttämättä saa juuri sitä lemppariheppaa tai kivointa esteheppaa tunnille, vaan välillä "joudut" ottamaan (siis saat ottaa!) sen vähän hankalemman tai osaamattomamman hepan.
- Tunneilla on vain se 60min aikaa, johon kuuluu myös alku- ja loppuverryttelyt sekä välikäynnit. Yksi tunti on kuitenkin aika lyhyt aika, varsinkin, jos tunnilla on 5-7 oppilasta. Et voi saada yksilöllistä opetusta - ainakaan joka tunnilla. Vaan yleensä mennään vain ryhmän mukaan.
- Tunteja on vain kerran viikossa. Pääset vain kerran viikkoon eri hepalla ratsastamaan. Ellet ole aiemmin mennyt sinulle laitetulla hepalla, voi usein mennä jopa 45min tunnista siihen, että vain haet mistä hevonen liikkuu ja miteni, ja miten saat sen itse liikkumaan helpoiten. 

Tietysti vielä on moonta monta lisää noita hyviä ja huonoja puolia, mutta tuossa muutama.

Mutta onko siinä enää tarpeeksi haastetta? Tähän voin sanoa, että riippuu ryhmästä tietenkin. Jos jatkan syksyllä tunneilla, niin joudun pääsen osaavampien aikuisten ryhmään. En sitten tiedä, haluanko oikeasti siihen mennä.

Mutta ratsastusta olen harrastanut kuitenkin vasta alle 4 vuotta. Se on omasta mielestäni todella vähän. Alle 4 vuotta sitten, syksyllä 2012, aloitin ratsastuksen Puniksessa alkeiskurssilla. Ja nyt mulla on kaksi vuokraheppaa ja yksi liikutusheppa. Mutta onko taitoa? Onko 4 vuotta ratsastuskoulun tunneilla liian vähän?

En tiedä, pitäisikö jatkaa ratsastuskoulun tunneilla vai siirtyä kokonaan vuokraamiseen. Vai ehkä pitää vain jonkun aikaa taukoa tunneista?


Mitä mieltä te olette? 
Oletteko te joutuneet pähkäilemään saman asian kanssa? Mihin tulokseen päädyitte?

16 kommenttia:

 1. Saman asian kanssa painittiin ja pitkäänkin hetki sitten. Loppujenlopuksi lemppariopettajan lopetettua otin tauon, jonka jälkeen mua pyydettiin liikuttamaan hevosta tallitöitä vastaan, joten en jatkanut tauoltani. :D
  Eihän näin pääse kehittymään yhtä hyvin, mutta en ole katunutkaan, joten mikäs tässä. :D

  VastaaPoista
 2. Vuokraheppa olisi ihana, jos löytää hyvän hevosen mukavalla omistajalla ja tallilla. Usein vuokraheppojen kanssa saa käydä tunneilla ja valmennuksissa, mutta itse pitää maksaa. Eli sekin on kallista hommaa sitten :D. Ja vuokrahepan kanssa pääsette kehittymään kahdestaan yhdessä, se on myös antoisaa :)

  Harmittavaa kun ratsastus on niin kallista ):

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Valmennukset ja kisat maksaa tietenkin aina lisää. Mutta kun miettii, niin oon niissä käynyt kuitenkin nyt pari vuotta, vaikka oon myös ollut tunneilla. Mutta kallista se on joka tapauksessa.. :D Mutta valmennuksissa saa yksilöllisempää opetusta ja pääsee kehittämään niitä omia ongelmakohtia. Voidaan mennä vaikka vain sarjoja estetreeneissä, tai vain harjoitella väistöjä koko tunti, jos ne on se ongelma.

   Lottovoittoa odotellessa! ;)

   Poista
 3. Höperöä on kun on tuollaiset kaudet, ettei milloin vain saa lopettaa :( Minä kannustaisin juurikin kokeilemaan tuota aikuisten ryhmää, etenkin jos he myös hyppää, mutta onhan tuo aika inhaa että jos sinne menee niin sielläpä sitten olet koko kauden vaikka et ryhmästä tykkäisikään :/
  Voisithan myös harkita valmentajalla/tunnilla käymistä kerran tai pari kuussa, jos jatkat vuokrauslinjalla, niin saisit kuitenkin säännöllisesti kommentteja omasta ratsastuksestasi ja juurikin niitä vinkkejä miten edetä :)
  Tsemppiä hei tähän pohdintaan, vaikea pala! Lupaa ettet kuitenkaan lopeta ratsastusta :*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kausi mennään samassa ryhmässä, kun tunnit on täynnä. Tietysti korvaavia rästitunteja mennään eri ryhmässä, mutta niitäkin on rajallinen määrä /kausi. Tuo aikuisten ryhmä olisi muuten ehkä hyvä, mutta ne on niitä pitkään ratsastaneita, jopa 10 vuotta ratsastaneita.

   Valmennuksissa ollaan nyt Grandin ja Eetunkin kanssa käyty, ainakin sen 1-2 kertaa kuukaudessa. Siihen päälle vielä kisat (valmentaja lähes aina mukana), ja sitten on vain treenattu itseksemme. Jotenkin tuntuu, että kallistun yhä enemmän siihen, että en jatka tunneilla. :D Ehkä se on se oikea ratkaisu... Voihan tunneilla kuitenkin jatkaa vaikka ensi keväänä?

   Kiitos :* En ole kuitenkaan koko lajia lopettamassa, kyllä ainakin Grandin ja Ismon kanssa jatkan. Eetusta täytyy taas sopia, jos / kun en tunneilla jatka.. :)

   Poista
  2. Joo niinpä, voit kauden jälkeen jatkaa sitten taas jos tämä ratkaisu tuntuikin sitten sopimattomalta! :) kuulostaa tosi hyvälle :) mutta harmi jos Eetu jää pois :/

   Poista
 4. Suosittelen tunneilla käymistä. Itsenäisesti jos ratsastelet, niin virheitä ei ole kukaan korjaamassa. Virheet istuu hyvin pian kuin täi tervassa ja niitä ei muutamalla valmennustunnilla oteta pois.

  Parempi käydä tunneilla, saat opetusta ja kokemusta erilaisista hevosista. Muutaman vuoden päästä olet oppinut enemmän ja saanut kokemuksia eri hevosista, niin voit ottaa liikutus-tai vuokrahevosen ja käydä sillä sitten säännöllisesti tunneilla/valmennuksissa esim. kerran viikossa ja niin, että opettajasi/valmentajasi suunnittelee teille viikko-ohjelman. Tukea ja apua on hyvä saada jatkossakin...

  Hiljaa hyvä tulee ja ratsastus on laji missä et ikinä tule valmiiksi.
  Mukavia ratsastuksia ja oppia sekä kokemusta lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on kuitenkin se, että mulla on jo 2 vuokraheppaa, joilla pystyn valmentautumaan vaikka kahdesti viikossa. Ja koen, että niin saan yksilöllisempää opetusta ja voin korjata virheitäni paremmin.

   Ratsastan esim. Grandilla vain kerran viikossa (joskus ennen kisoja myös edellisenä päivänä), joten mitään viikko-ohjelmia ei pysty tekemään. Mutta nekin kerrat on useimmiten aina valmennuksissa, eikä suinkaan yksin.

   Kiitos kommentista! Mutta luulen, että tämän postauksen kirjotettuani ja julkaistuani olen tullut siihen päätökseen, että jatkan vuokrauslinjalla.

   Poista
 5. Wou mä jo säikähdin et lopetat kokonaa! Mun mielestä olisit kyllä jo ihan valmis vuokrikseen jos siltä vaan tuntuu, mutta ei ratsastuskoulussa jatkamisessa ole mitään pahaa. Toisaalta vuokrahevonen voi avata sulle uusia mahdollisuuksia. Itsekkin kamppailin vuokriksen ja ridakoilun välissä. Olin etsimässä vuokrista mutta päädyinkin tiialle koska se tarjoaa mulle enemmän kuin yksikään vuokrahevonen. Kannattaa seurata tilannetta ja tarttua vaan jos joku tilaisuus tulee, älä takerru siihen 4vuoteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeiei en ole lopettamassa! :) Tollanen mahdollisuus, kun sulla on, olisi kyllä ihan mahtavaa. Mutta niitä ei ihan joka kulman takana ole. :D

   Poista
 6. Jännä tuo sun ongelmas, mut ehkä mäki nyt tuon tän mielipiteeni tähän :D Tunneilla kannattaa jatkaa, jos on mitään intressii kuunnella ja käyttää se koko tunti ihan maksimaalisesti hyödyks ja pyrkii vaikka näkee mille asialle ja tekemiselle opettaja antaa toisen ohjeen! Tuo hevosten vaihtlevuus on vaan hyvä ja niistä epämiellyttävimmistäkin hepoista kandee ottaa kaikki ilo irti :D (Olipas pitkä argumentti) Toki tossa vuokrauksessa, jos pää ja lompsa antaa myöten nii mahdollisimman paljn valmennuksii, niin pysyy sellai ajan tasalla paremmin ja saa yksilöllisempää apuu :D

  Siitä vaan sitte päättämää, en tainnu helpottaa asiaa yhtään :*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua ei ne osaamattomammatkaan hepat haittaa.. :D Mutta tosiaan jännä ongelma.. Aika varma oon jo päätöksestäni.. :) Ja etpä juuri, mutta eipä se haittaa :*

   Poista
 7. Tia höpönlöpö tuut meiän kanssa, minä ja tädit ollaan hyvää seuraa ja meillä ois ihan huippu ryhmä sit kasassa ;) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluut vaan hyvät naurut ;)♥ noei, tätä pitää nyt miettii

   Poista
 8. no ei mut oikeesti sä pärjäät kyl ihan hyvin meiän kanssa :)

  VastaaPoista

Luethan nämä ennen kuin kommentoit! :)

♥ Rakentava kritiikki ja muut positiiviset kommentit on aina tervetulleita!
♥ En tarvitse negatiivista kommenttia ratsastuksestani, käyn valvovan silmän alla ratsastamassa ja korjaamassa virheeni, sinun ei niitä tarvitse minulle kertoa. Asiallisia vinkkejä saa kuitenkin antaa!
♥ Tarkistan jokaisen kommentin ennen julkaisua; ilkeydet ja asiattomat kommentit jäävät julkaisematta.
♥ Postausehdotuksia ja haasteita otetaan vastaan!
♥ Jos jotain jäi mietityttämään, kysy pois! Lupaan vastata parhaani mukaan. :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.