lauantai 30. heinäkuuta 2016

Milloin voi sanoa, että hevonen on vanha?

Kysymys, josta saa keskustelua aikaan missä ja milloin tahansa.

Nämä kaksi ainakin osaavat olla lapsellisia♥

Tämä kysymys on pyörinyt mielessäni nyt jo jonkun aikaa, kun ollaan käyty keskustelua asiasta jos kenen kanssa tallilla. Ja tajuntaani iski tuossa joku aika sitten, että Grandi on tänä vuonna jo 19 ja Eetu 18. Minä, joka haluaisin kisata ja treenata kunnolla, edetä ja hypätä korkeampia esteitä, vuokraan kahta vanhaa papparais-hevosta... Miksi näin? Koska ne on niin ihania ja opettaneet mulle paljon, ja niistä on tullut mulle todella rakkaita.

Toisille jo 15-vuotias on vanha, toiset laskevat vanhaksi vasta 20-vuotiaan. Itse kuulun tuohon jälkimmäiseen kastiin. Mulle 20-vuotias alkaa olemaan jo vanha hevonen, oli se jäänyt eläkkeelle tai ei. Kyllä Puniksessakin on näitä yli kaksikymppisiä, joista esimerkiksi Alma vielä porskuttaa menemään kuin mikäkin höyryjuna, nauttien vain työnteosta - vaikkakin käy vain enää parilla tunnilla viikossa ja viettää loput ajastaan ulkoillen "leidien" lauman pomona.En osaa ajatella Eetua ollenkaan vanhaksi. Se on niin itsepäinen ja lapsellinen, kun vaan sille päälle sattuu. Onhan se suomenhevonen, joten ei 18-vuotiaalla vielä ikä paina, mutta silti. Pian sekin täyttää jo pyöreät 20 vuotta. Mulle se on kuitenkin pieni vauva, josta en voi ikinä luopua♥

Grandilla taas on hetkensä. Kyllä sen jo huomaa estetreeneissä, että jos (isommilla, 70+cm esteillä) laukka ei pyöri kunnolla tai tullaan huonoon paikkaan, ei Grandi enää viitsi hypätä. Joko se johtuu siitä, ettei G ole enää mikään nuorimies, tai sitten se vain vedättää mua ihan huolella. Koska viimeksi kun lensin estetreeneissä (viikkoa ennen Punran estekisoja), tipuin Grandilta huonon lähestymisen seurauksena, ja se mennä viiletti monta kierrosta pukkilaukkaa kentän ympäri ilakoiden. Ei näyttänyt silloin kyllä häiritsevän ikä eikä vanhuus... Luulen, että ikä alkaa kuitenkin pian ottaa kiinni, ja ruvetaan siirtymään enemmän koulupainoitteisemmaksi ratsukoksi, satunnaisilla estetreeneillä, mielenvirkistykseksi; jos Grandin kunto vain sen tietenkin sallii! Mutta toivottavasti vielä tämä vuosi saataisiin hypätä kunnolla. Sitten voisimme hyvillä mielin siirtyä koulukiemuroiden pariin. :)♥

Ismokin on tänä vuonna jo 15-vuotias.. Mutta en voi valittaa. Kaikki kolme ovat aivan ihania, ja haluan niiden kanssa työskennellä ja puuhailla niin kauan kuin niissä (tai minussa :D) henki pihisee! Oli se sitten vain enää kevyitä maastolenkkejä käynnissä tai vain rapsuttelua ja satunnaisia kävelyitä kentällä. :)Milloin hevonen on teidän mielestänne vanha?

8 kommenttia:

 1. Minäkin kuulun tuohon suht samaan kastiin, mielestäni 17-18- vuotias hevonen alkaa olla jo (rodusta hieman toki riippuen) vanha ja 20-vuotias (tietenkin hevosia on moneen eri lähtöön ja joku vielä 25- vuotiaanakin nauttii enemmän liikkua kuin lomailla) alkaa olla jo eläkepäivänsä ansainnut. Varsinkin jos heppa elelee elämänsä ajan ratsastuskoulussa, jossa on pahimmillaan 7/7 päivää viikossa tehtävä ainakin tunti töitä, voi sen eläkepäivät koittaa kovan käytön takia aikaisemminkin. Meidän Duncan se posotti menemään n. 1h/pv neljästi viikossa tahtia vielä ihan elämänsä maaliviivalle saakka- se se tykkäsi opettaa ensikertalaisia ratsastuksen saloihin, ja oli ihan täysi luottoponi jokaiselle tunnille! Toisaalta on sitten niitä, joilla alkaa kilometrit täyttyä jo paljonpaljon aikaisemmin.
  Yritän tässä vaan selittää, että se on niin kovin hevoskohtaista, tuo vanhuus. Joihinkin se iskee aiemmin ja joihinkin myöhemmin- jotkut kestää käyttöä hyvin yli kaksikymppiseksi, vaikka takana olisi elämä ratsastuskoulussa. Minusta Grandi ja Eetu eivät vaikuta yhtään vanhoille, vaikka välillä voikin sattua vähän laiska päivä :) Toivottavasti Eetukin paranee :) <3
  Sekava kommentti tuli kyllä tästä, äh :D mutta toivottavasti tässä oli joku pointti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärsin kyllä mitä tarkoitit :D ja totta se on! Ei ole välttämättä edes rodusta kiinni, milloin kilometrit alkavat olla täynnä. Onneksi sentään 20v:n raja ei vielä ole mennyt kellään näistä kolmesta rikki ;)
   Kiitos ihanan pitkästä kommentista <3

   Poista
 2. Ihanaa, että sä jaksat touhuilla hevosten kanssa vaikka ne on vanhoja♥

  Musta se raja on siinä 20-vuoden paikkeilla. Tai siis silloin voi sanoa hevosta vanhaksi. Mutta tunnen suomenhevosen joka on 26-vuotta ja jaksaa porhaltaa kiitoravia ja laukkaa pitkin metsiä! :)

  Toivottavasti teillä on vielä monta yhteistä vuotta edessä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on se luonne mikä ratkasee! ;) ja 26v tollanen on jo aikamoinen teräsmummo/-pappa!

   Poista
 3. 17v hevonen alkaa olla mielestäni vanha, varsinkin puoliveri roduissa. Suomenhevosilla 17v ei välttämättä tunnu vielä missään :D niin yksilöllistä se on.
  Wagnerhan on "vasta" 13v eli mies parhaassa iässä ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta toikin! :D Mutta joo, 13v on just hyvässä iässä! :3

   Poista
 4. Mun mielestä 15-vuotiaalla hevosella on jo ehkä ne ihan parhaimmat vuodet jo takanpäin, mutta en nyt 15 vuotiasta kovin vanhaksi vielä sanoisi. Tietysti se riippuu yksilöstä, mutta samoilla linjoilla mennään, että kyllä se 20 alkaa jo vanha olemaan. Moni jaksaa silti iloisena puksuttaa ehkä seuraavatkin kymmenen vuotta, mutta oli kunto mikä tahansa kyllä hevonen on mielestäni silloin jo suht vanha :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. On niitä jotka alkaa 20v olemaan väsyneitä ja hitaita, mutta on kans niitä 25v jotka käy vielä reippaitakin maastoja ja treenejä! Ihan yksilöllistä :)

   Poista

Luethan nämä ennen kuin kommentoit! :)

♥ Rakentava kritiikki ja muut positiiviset kommentit on aina tervetulleita!
♥ En tarvitse negatiivista kommenttia ratsastuksestani, käyn valvovan silmän alla ratsastamassa ja korjaamassa virheeni, sinun ei niitä tarvitse minulle kertoa. Asiallisia vinkkejä saa kuitenkin antaa!
♥ Tarkistan jokaisen kommentin ennen julkaisua; ilkeydet ja asiattomat kommentit jäävät julkaisematta.
♥ Postausehdotuksia ja haasteita otetaan vastaan!
♥ Jos jotain jäi mietityttämään, kysy pois! Lupaan vastata parhaani mukaan. :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.