sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Punametsän talli, osa 1: talli ja ympäristö

Olen jo jonkun aikaa halunnut kirjoittaa Puniksesta omaa postausta. Joten päätinkin tehdä kokonaisen (kolmen osan) postaussarjan. Tässä postauksessa on vähän meidän tallin, eli Puniksen, esittelyä. Toisessa osassa esittelen vähän tallin hevosia, sekä kolmanteen postaukseen pääsevät vielä tallin ponit ja tallikissat. :)

Pohjois-Espoossa, Röylän tien varrella sijaitsee Punametsän talli, jossa tällä hetkellä asustaa tämän blogin kaikki kolme päätähteä - sekä noin 20 muuta kaviokasta, plus vielä kaksi karvapalleroa: Jarppi ja Jukka. Talli toimii ratsastuskouluna (Punametsän ratsastuskoulu oy), mutta siellä asustaa myös muutama yksityisomistuksessa oleva hevonen.Kun oikein aloin miettimään, on Puniksessa paljon hyviä puolia. Varoitankin teitä jo nyt: tässä postauksessa tulee olemaan paljon tekstiä!  Perustietoa tallin toiminnasta löydätte tämän linkin takaa. Linkki vie Punametsän ratsastuskoulun nettisivuille. :)

Aloitetaan vaikka tallista, jossa on tilaa 26 hevoselle, ja karsinoista 7 on ulkokarsinoita. Talliin tulee kylmän veden lisäksi myös lämmintä vettä, sekä (mikä ihaninta!) tallilla on sisävessa. Itse tallirakennuksessa on kaksi satulahuonetta, joista yksi on tuntihevosten ja toinen on yksityisten ratsujen. Kolmas satulahuone sijaitsee "kontissa" erillisessä rakennuksessa, ja se on myös kokonaan yksityisten käytössä. Tuntihevosten satulahuoneessa säilytetään tuntiratsujen varusteet sekä hoitajilla on omat kaapit omille varusteilleen. Toimistosta löytyy kaikenlaista tarpeellista ja ei-niin-tarpeellista, sekä kahvinkeitin ja mikro. Laastareitakin löytyy, mikä on tällaiselle tunarille oikein hyvä. ;)  Myös tallikissoilla on toimistossa oma makuupaikka ja ruuat.

Puniksessa on myös todella kiva ilmapiiri: kaikki yksäreistä hoitajiin, tallityöntekijöihin ja tuntiratsastajiin ovat kavereita keskenään ja aina moikataan kun joku tulee tallille. Myös tallin omistajan hieman yli-innokkaat tervehtijät (koirat) muistavat huomioida jokaisen tallilla kävijän vähintäänkin äänekkäästi.

Tallilla työskentelevät mukavat, hauskat ja maalaisjärjellä sekä hyvällä huumorilla varustetut työntekijät, jotka kohtelevat ja käsittelevät hevosia hyvin. Huumorintajua tarvitseekin usein hevosten kanssa. ;) Ja kaikilta tallityöntekijöiltä voi aina kysyä kaikesta ja pyytää apua.

Puniksen reippaat hoitajat, heppatytöt ja -pojat, hoitavat mutaisimmatkin tapaukset ajoissa tunneille, sekä auttavat ratsastajia tarvittaessa kuntoonlaitossa ja muussa. Puniksessa hoitajana oppii paljon hevosten käsittelyyn, hoitoon ja liikuntaan liittyviä asioita. Jos on reipas ja innokas, pääsee useimmiten myös auttamaan ja oppimaan esim. lihasjumien hoitamisesta, ruokinnasta ja niin edelleen, sekä oppii tunnistamaan myös esimerkiksi ähkyn oireita. Puniksessa saa tehdä melkeinpä niin paljon kuin vain halua ja intoa riittää. Aina riittää tekemistä. :)

Kenttä

Kipeästi maalausta kaipaava estekalusto :D


Vaikkei maneesia ole pihapiirissä, on sellainen kuitenkin vuokrattavissa vain vartin kävelymatkan päässä. ´Pihasta löytyy iso, valaistu kenttä (n. 40x60m), josta tuntikäytössä on puolet ja yksityisten ratsukoiden käytössä toinen puoli. Kesäisin koko kenttä on kaikkien käytössä, ellei ole sovittu etukäteen esimerkiksi tunteja tai varattu kenttää esimerkiksi hyppäämiseen. Talvisin ei voi hypätä kentällä, mutta keväästä syksyyn on käytössä estekalusto, ja talvisin esteet laitetaan estevajaan säilöön. Kentän lisäksi Puniksen lähettyvillä on todella hyvät maastot. Muun muassa Pohjois-Espoon ratsastus-/maastopolut lähtevät aivan tallin "takapihalta", ihan jopa Oittaan uittopaikalle asti.

Tarhoja on tällä hetkellä sairastarhan lisäksi kahdeksan, joista kuusi on sopivia jopa laumoille. Puniksessa hevoset tarhaavatkin pääosin laumoissa, mutta tarpeen vaatiessa hevonen voi tarhata myös yksin. Hevoset saavat ulkoilla aamulla muutaman tunnin, ja tulevat sitten päivärehuille sisälle pariksi tunniksi, jonka jälkeen pääsevät taas muutamaksi tunniksi tarhailemaan.

Tunteja löytyy kaiken tasoisille. Puniksen sivuille onkin juuri lisätty tuntikuvaukset-osio [linkki], josta voitte lukea enemmän. Myös hevosia löytyy HeC-tasolta HeA-tasolle, ja jokaisella hevosella on oma luonne ja persoonansa. Ja jokaiselle ratsastajalle löytyy varmasti se sopiva ratsu.

Tallilla järjestetään myös vammaisratsastusta, jota kutsutaan nimellä "erkka". Tällä hetkellä ryhmässä on viisi oppilasta. Vammaisratsastuksessa käyvät tarvitsevat erityisapua toimissaan. He hoitavat ratsunsa, laittavat pintelit ja varustavat hevoset. Jokaisella on oma avustaja, joka auttaa tarvittaessa erilaisissa toimissa. Jokaisella kerralla ratsastetaan: välillä käydään maastossa kävelemässä, joskus mennään puomeja kentällä ja joskus he vain tekevät erilaisia kouluratojen tehtäviä. Ihan ykkös-heppa erkassa oli Alma. Nykyään erkassa käyvät hepat ovat: Kapu, Unski, Ville, Donna ja Eetu (sekä Malla, heti kun se palaa sairaslomalta). Myös Robin käy välillä toimittamassa erkkaponin virkaa.


Tuntihevosten satulahuone

Haha :D

Juuri maalattiin porukalla tallista karsinan ovet ja kaikki! Tuli todella hienoa ja siistiä. :)

Maastot lähtevät tallin "takaovelta"Talli kaipaisi ehkä vähän uutta maalipintaa. Ehkä ensi kesän suunnitelmissa? :)

Ladon karsinat remontoitiin kokonaan uusiksi. Nyt on tilavat ja siistit uudet boksit!

Ulkokarsinat, eli siirtotallit. Ismo kurkkii tuolla omasta boksistaan :D♥

Kenttä, takatarhat, estevaja, kioskirakennus sekä heinäpaalit.

"Pihatie"

Parkkipaikka

Uusi kyltti tien vieressä!Jos jotain negatiivista täytyy tallista keksiä, niin se on ehdottomasti muta. Erityisesti syksyisin osa tarhoista on lähes kokonaan pelkkää mutavelliä - ja tietysti kaikki kaviokkaat rakastavat siellä piehtaroimista. Varsinkin porttien edustat ovat märällä kelillä hyvinkin upottavia. Pakko myöntää, että en kyllä ymmärrä, miksi ihmiset maksavat mutakylvyistä, kun tallilla voi ottaa sellaisen ihan ilmaiseksi! ;)  Mutaisuus johtuu kuitenkin vain alueelle tyypillisestä savisesta maaperästä, eikä siihen oikein voi vaikuttaa. Toivotaan vain kuivia, lämpimiä kelejä! Porttien edustaa ja takatarhojen edestä on usein hiekoitettu, mutta se ei yleensä kestä kuin vuoden verran, kunnes täytyy hiekottaa ne alueet uudelleen..


"Punametsän Ratsastuskoulu sijaitsee Pohjois-Espoon sydämessä hyvien kulkuyhteyksien varrella. Tallissamme on 26 karsinaa, joista 7 siirtotalleissa. Ratsastukseen on käytössä 40x60 m valaistu hyväpohjainen hiekkakenttä, sekä upeat maastot mukaan lukien tallin edustalta lähtevät Pohjois-Espoon ratsastuspolut. Hevoset viihtyvät hyvin suurissa tarhoissa, joissa ne saavat tarhata omien tarpeittensa mukaisesti aamuin illoin.

Tallillamme tarjotaan ratsastustunteja kaikentasoisille ratsastajille. Vankan ammattitaidon ja kokemuksen ansiosta kaikki, niin hevoset kuin ratsastajatkin, saavat asiantuntevaa opastusta, ja hyvä yhteishenki takaa kaikille viihtyvyyden ja ilon harrastaa hevosia."


Tästä näkyy hyvin koko tallin alue. :)  (kuvakaappaus Google mapsista!)

Oletteko koskaan käyneet Puniksessa? Miltä paikka kuulostaa? :)

8 kommenttia:

 1. Olen ratsastanut puniksessa puoli vuotta. Paikka on harrastelijalle, joka ei luksusta vaadi oikein mainio. Ilmapiiri on mukava, kuten sanoit. Kaikki tulevat toimeen keskenään. Nuo ladon karsinat näyttävät hyvältä! Tulen katsomaan aikaansaannoksianne parin viikon päästä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä me Ismon ja Grandin kanssa ollaan pärjätty oikein mainiosti, vaikka kilpaillaankin suht paljon. Etenkin Ismon kanssa kilpaillaan ja treenataan ihan kunnolla, ja kyllä Punis on hyvä paikka myös tavoitteellisempaan ratsastukseen. :) Ilmapiiri tosiaan on todella ihana, aina huononkin päivän jälkeen mieli kohoaa kun pääsee talliporukan kanssa juttelemaan! :) Ja tervetuloa! Roosaakin varmaan tuut samalla moikkaamaan!

   Poista
 2. Hei Tia! Mä ratsastan just samalla tallilla:D:D ja käyn aina perjantaisin 18-19:)oon nähnyt sut aina kun tuun:-)se on mun mielestä todella hyvä talli!;)Sano Ismolle ja Grangille ja Eetulle Terveisii ja anna niille namuja����

  VastaaPoista
 3. Argh just kirjoitin oikein pitkän kommentin niin puhelin heitti sitten ulos koko netistä, murr...
  Mutta pointtini oli, että postaus oli tosi hyödyllinen tällaiselle, joka ei ole siellä päin käynytkään, eikä tiedä koko paikasta mitään :) On kiva päästä tälleen etänä vähän "detouraamaan" ympäristöä, vaikuttaa kyllä superkivalle ja rauhalliselle! :) ilmapiiri on usein paras vähän enemmän maaseudulla olevilla talleilla, hienoa, että teidänkin ilmapiiri on mukava ja lämmin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep munkaan puhelin ei tykkää kommentoida blogeihin :( Mutta kiva kuulla! :) Hyvä ilmapiiri on mun mielestä tärkeetä. Harvemmin tosiaan pkseudulla on, kun kilpaillaan niin paljon. Mutta poikkeuksia löytyy! :)

   Poista
 4. millä rannalla käytte uittamassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me on käyty Oittaalla, koirarannalla. :) Ratsastuspolkuja pitkin sellainen kolmisen tuntia ratsain / suunta

   Poista

Luethan nämä ennen kuin kommentoit! :)

♥ Rakentava kritiikki ja muut positiiviset kommentit on aina tervetulleita!
♥ En tarvitse negatiivista kommenttia ratsastuksestani, käyn valvovan silmän alla ratsastamassa ja korjaamassa virheeni, sinun ei niitä tarvitse minulle kertoa. Asiallisia vinkkejä saa kuitenkin antaa!
♥ Tarkistan jokaisen kommentin ennen julkaisua; ilkeydet ja asiattomat kommentit jäävät julkaisematta.
♥ Postausehdotuksia ja haasteita otetaan vastaan!
♥ Jos jotain jäi mietityttämään, kysy pois! Lupaan vastata parhaani mukaan. :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.